EXCLUSIV:Un deputat şi-a trecut datoriile în contul unor amărâţi din Basarabia

Femeie de serviciu în Moldova, patroana fara sa stie in Romania

Deputatul Costică Mazilu a obţinut contracte grase de la stat, dar pentru a scăpa de datoriile firmelor sale le-a trecut în contul unor amărâţi din Republica Moldova. Un hamal, un şomer şi o femeie de serviciu din oraşul basarabean Orhei, „controlează“ patru firme preluate cu datorii imense de la deputatul Costică Mazilu.

Republica Moldova. Mahalaua localităţii Orhei, 50 de kilometri de Chişinău. Şiruri de case stau cocoşate de-a lungul râului din oraş, gata să o ia una câte una la vale. Ruine din chirpici, găurite, peticite cu cartoane sau placaj, dar cu termopane zidite ţanţoş pe ici pe colo. În asemenea locuinţe stau oameni care rar câştigă mai mult de 50 de euro pe lună. Unii lucrează ca măturători, alţii ca hamali ori ca zileri. În România însă sunt patroni. Deţin fără să ştie companii care, cel puţin în acte, se ocupă de construcţii de clădiri sau de lucrări de geniu.

Maxim Papsev abia a trecut de vârsta majoratului. Are 19 ani. Este hamal în stânga Prutului, dar mare patron în  dreapta. Nu are doar o firmă de construcţii. Are două. Partenerul său de afaceri în ambele societăţi este  Constantin Mazilu (45 de ani), deputat român, coleg de partid cu ministrul Apărării, Gabriel Oprea.  În urmă cu câteva luni, puştiul Papsev a fost băgat în două societăţi de-ale deputatului Mazilu şi a devenit principalul asociat. Ba a fost numit şi administrator. „Nu ştiu cine e Mazilu. Nu am semnat niciun document. Am avut doar o discuţie cu cineva mi-a spus că nu voi avea nicio problemă cu oamenii legii, îl cred pentru că-l cunosc de patru ani. Mi-a spus că totul este legal”, mărturiseşte tânărul hamal. Habar nu are nici ce e aia „administrator”. Are nouă clase.

„Vă salut! La revedere!” Sediul ambelor firme ale basarabeanului hamal figurează şi acum în locuinţa politicianului roman de al cărui nume nu a auzit în viaţa lui. Contactat de „Adevărul” pentru a-l întreba despre noul său partener de afaceri, Constantin Mazilu a început să se bâlbâie. „…Papsev?… Nu ştiu cine e. Ha-ha. Cred că e o greşeală”. Ulterior află de la reporteri că e partenerul său de afaceri. „Aaaa, păi e vorba de două societăţi pe care le-am vândut…”. „Cum l-aţi cunoscut pe domnul Papsev?”, întreabă reporterul. „Nu ştiu să vă dau un răspuns acuma”, răspunde mecanic deputatul.

„Cum vă explicaţi că partenerul Papsev nu a auzit de dumneavoastră niciodată?” „În momentul de faţă nu ştiu să vă dau un răpuns”. „Acum datoriile firmelor sunt preluate de acest Maxim Papsev”, îi comunică reporterul. „Chiar nu ştiu să vă zic în acest moment. Am să verific. Am să revin cu un telefon” promite parlamentarul. Nu a mai revenit cu niciun telefon şi cu nicio precizare suplimentară. Deşi deputatul susţine că firmele cedate nu au avut activitate, datele de la Ministerul Finanţelor îl contrazic. Neovia Company, cea dintâi firmă, a avut activitate în anul 2009, încasând 700 de mii de lei (166 de mii de euro) şi cheltuind de două ori mai mult.

Bilanţurile depuse de la înfiinţare arată că Neovia Company şi Mineral Consulting, firmele deputatului ajunse la hamal, au înregistrat anual datorii care ajungeau şi la 2, 5 milioane de lei (600.000 de euro). În acte par ca două societăţi de care orice afacerist din lume şi-ar dori să scape. Acum două luni, cu o zi înainte de Anul Nou, Mazilu s-a retras în linişte din ambele societăţi, iar asociat unic şi administrator a rămas tânărul basarabean.

Nicolae Vlăduţescu, omul de încredere al deputatului şi fost administrator al celor două firme preluate de hamal, a trântit telefonul în nas reporterilor care încercau să afle ce datorii a lăsat moştenire noului administrator, hamalului de peste Prut. „Dar de ce vă interesează lucrul ăsta? Vă salut! La revedere!”.

Femeie de serviciu cu datorii de 700.000 de euro

Înapoi în Basarabia. Aceeaaşi mahala unde stă Maxim Papsev, aceeaşi stradă. Aici încă mai stă în picioare casa lui Armenac Ghiulumean (21 de ani), şomer. În România, Armenac este asociatul majoritar într-o firmă  care aparţinea unui partener de-al lui Mazilu. La o aruncătură de băţ de casa lui locuieşte şi Irina Pasecinic (25 de ani), femeie de serviciu şi, bineînţeles, patroană în România. Irina a fost băgată în Demetra Construct Srl, o a patra firmă din grupul de afaceri al lui Constantin Mazilu. Pasecinic câştigă 35 de euro pe lună din măturat. Firma preluată de ea avea în 2008 o datorie de 710.000  de euro.Dacă ar fi să o achite, Irina trebuie să măture  gratis fix 1.699 de ani, zi de zi.(continuare)

Anunțuri

Un gând despre „EXCLUSIV:Un deputat şi-a trecut datoriile în contul unor amărâţi din Basarabia

  1. Si uite unde se duc banii dati de romanii bun platnici. Ar trebui sa ii execute pe astia pentru inalta tradare. Stiu, sunt aiurea cand zic asta, dar sa iti bati joc de banii publici in halul asta o vad ca o tradare la adresa tarii. 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s