Roma caută banii mafiei la Glina

1 mai 2011|  Autor: Alex Nedea

Procurorii italieni anti-mafia au indicii că unul dintre capii Cosa Nostra, Massimo Ciancimino, ascunde în România fonduri de peste 300 de milioane de euro. Fiul fostei eminenţe cenuşii a organizaţiei Cosa Nostra, Vito Ciancimino, a spălat fonduri prin investiţii în gropile de gunoi din ţara noastră, în special în „afacerea Glina“.

O notă a judecătorilor din cadrul Tribunalului din  Palermo privind activităţile mafiote ale clanului Ciancimino din „Cosa Nostra”, publicată ieri de „Corriere della Sera”, arată că majoritatea averii liderului mafiot Massimo Ciancimino (48 de ani), aproximată în jurul a 400 de milioane de euro,  ­s-ar afla ascunsă în România.

Până acum s-a identificat o mică parte din bani în Italia, dar sunt indicii conform cărora grosul banilor s-ar afla ascuns în afaceri de depozitare a deşeurilor din România. „Un volum enorm de afaceri (ale lui Massimo Ciancimino) se pare că a fost derulat de firma Agenda 21 SA, societate de drept român, rezultat din activităţi din domeniul reciclării deşeurilor: de la depozitele de deşeuri, inclusiv una considerată printre cele mai mari din Europa (Glina), până la societăţile de selectare şi transformare şi eliminarea a nămolurilor toxice”, se arată în raportul judecătorilor italieni din Palermo, Sicilia.

Potrivit aceluiaşi document, în prezent, în România se află un specialist financiar italian însărcinat să descopere tezaurul mafiei italiene. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Agenda 21 SA, cu sediul în sectorul 2 din Bucureşti, este controlată în prezent de fraţii Sergio şi Giuseppe Pileri, locotenenţi ai lui Massimo Ciancimino, membru de frunte al Cosa Nostra,  condamnat pentru activităţi mafiote.

Firma controlată de mafia italiană, Agenda 21, a desfăşurat în perioada 2002-2006 afaceri cu deşeuri în toate colţurile ţării cooptând ca parteneri de seamă oameni-cheie în administraţia românească. Din informaţiile financiare obţinute din mai multe documente oficiale reiese că primele mutări ale mafiei pe piaţa românească de deşeuri s-au petrecut în 2002 în orăşelul prahovean Băicoi. Aici, Consiliul Judeţean Prahova s-a asociat cu Agenda 21 SA pentru a înfiinţa firma Ecologica Băicoi, societate al cărei obiect de activitate era „colectarea şi tratarea de reziduri”. (continuare in Adevarul)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s