Sunt un amator. Aşa să îmi ajute Dumnezeu

 

In urma articolelor mele de luni despre relatia Stat Biserica un anumit preot a incercat sa faca anumite presiuni asupra parinţilor mei  din Iaşi. Nu spun că preotul  a primit o comandă de la Bucureşti,de la Patrairhie şi a procedat întocmai. Cred doar că preotul citise ziarul Lumina în acea zi. Acolo aparuse proaspat un articol despre Alex Nedea şi atacurile veninoase şi viclene la adresa Bisericii. Dincolo de faptul că m-a amuzat titlul, a fost prima dată când am văzut un aşa zis drept la replică în care, în subtext, nu articolul incriminat este subiectul principal, ci autorul. Înainte de a o lua în nume personal, am mai dat nişte căutări pe site-ul Patriarhiei şi am realizat ca eu nu sunt nici vedeta lor, nici excepţia. În toate aşa numitele de cei de la Biroul de Presă al Patriarhiei drepturi la replica există un   ANUME ton pe care  Institutia lui Dumnezeu îl foloseste la adresa celor care îndrăznesc să scrie sau să amintească în treacăt despre cum se duc banii cotribuabililor români în visteria preotimii. Comunicatele de la Patriarhie par o inchizitie a cuvintelor. „Iubeste-ti apropele tău ca pe tine însuţi”, declara Dumnezeu în exclusivitate pentru un anume apostol in urma cu ceva timp,declaraţie preluată apoi de toată suflarea creştină, inclusive de “Biroul de Presă al Patriarhiei Române”.  Iată câteva pioase exemple de morală crestină preluate din Comunicatele Patriarhiei Romane:

 

 • ·      Pentru CAŢAVENCU: “Personaj controversat din mass-media ultimelor două decenii prin detalii biografice care-l descalifică moral, domnul Cornel Ivanciuc este mai puţin cunoscut prin activitatea de jurnalist onest, şi mai mult prin atacurile la persoană şi materiale de presă insidioase. Atacul prin denigrarea altora este semn de degradare personală.(În comunicatul Ignoranţă religioasă şi aroganţă jurnalistică!)

 

 • ·      Pentru Realitatea Tv: “Pe de altă parte, Patriarhia Română constată din nou încălcarea flagrantă a deontologiei şi a normelor Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) de către realizatorul materialului (Valentin Mondoc), care, ca şi altădată, probabil la comandă(…)Este stranie şi ipocrită campania pe tema impozitării cultelor iniţiată de către REALITATEA TV, un trust media asupra căruia planează suspiciuni privind plata taxelor şi contribuţiilor către Bugetul de Stat…”(în comunicatul Un atac ipocrit la adresa Patriarhiei Române)

 

 • Pentru Alina Mungiu “opiniile doamnei Alina Mungiu-Pippidi, care nu mai surprind pe nimeni, trădează atât lipsă de informare asupra activităţilor sociale ale Bisericii, cât şi prejudecăţi antireligioase, exprimate inclusiv literar în perioada regimului comunist din România…”(în comunicatul “Doamna Mungiu Vorbe fără fapte”)

 

 

 • Pentru Silviu Pirgoană :”Silviu Prigoană-mai rău decât comuniştii din vremurile trecute. Considerăm că reacţia înverşunată şi pătimaşă a respectivului politician se explică mai degrabă prin frustrări personale şi este simptomatică…

 

 • ·      Pentru Monitorul de Neamţ “Patriarhia Română dezaprobă încercarea de diversiune a cotidianului „Monitorul de Neamţ şi Roman” care, în ediţia din ziua de 27 septembrie 2010, a publicat articolul tendenţios cu titlul „Se cam fură în codrii mănăstirii”(în comunicatul de presă O diversiune privind Ocolul Silvic Bisericesc – Neamţ)

 

 • ·      Pentru Adevărul: “Ignoranţa sau tendinţa premeditată de a submina sprijinul pe care Statul îl acordă cultelor în România se remarcă şi prin referirile la situaţia din Franţa. Dacă domnul Alex Nedea s-ar fi documentat cu adevărat(…) Prin toate aceste atacuri şi dezinformări, probabil comandate, se încearcă inducerea unei atitudini ostile faţă de Biserică…”(in comunicatul “Interpretări viclene şi veninoase la adresa Bisericii”)

 

Pe această cale vreau să declar în exclusivitate pentru cotidianul Lumina că demersurile mele jurnalistice  “veninoase” care privesc Biserica se vor termina când voi reuşi să arăt publicului plătitor de taxe  care este destinaţia exactă a fiecărui leu din veniturile  Bisericii despre care am scris luni. Dumnezeu să mă ajute.

 

„Constatăm încă o dată lipsa de documentare şi amatorismul jurnalistului Alex Nedea care nu reuşeşte încă să înţeleagă modul de organizare şi funcţionare al unităţilor de cult pe care le confundă cu societăţile comerciale”. Aşa se încheie comunicatul Patriarhiei Române referitor la articolul meu de astăzi despre cotrabanda cu vin din subteranele Bisericii.Titlul comunicatului este deosebit de valoros, ca de fiecare dată când biroul de presă mai face o epistolă despre mine: „Multă ignoranţă, puţină dorinţă de informare corectă”. Sincer chiar nu reuşesc să înţeleg modul de organizare al unităţilor de cult. Drept pentru care constat şi eu  încă o dată următoarele:

1. Lipsa de interes a Patriarhiei Române pentru legile acestei ţări. Şi mai grav: lipsa de interes pentru legile alea din Biblie, vreo zece la număr, dacă nu cumva le-au mai redus ei întru a-tot-modernizarea BOR.

2. Este a 14 investigaţie pe care am publicat-o în ultimul an referitor la afacerile necinstite, imorale şi  ilegale ale Bisericii Ortodoxe Române, anchete ce au format serialul „Biserica-finanţe şi politică”. Pentru fiecare neregulă în parte din cele un milion de nereguli prezentate în aceste articole reacţia biroului de presă al BOR a fost identica:  subiectul articolelor nu îi vizează. Doar autorul articolelor îi priveşte. Aşa să îi ajute Dumnezeu. Autorul articolelor este un amator, un viclean, un imoral, un impertinet. Aşa să îmi ajute Dumnezeu.

Aş vrea să închei tot print-un alt citat din clasici, datat 18 octombrie 2010.

„Interpretări viclene şi veninoase la adresa Bisericii”

În legătură cu articolul intitulat Afaceri şi politică în numele Domnului, apărut sub semnătura domnului Alex Nedea , Patriarhia Română face următoarele precizări: (…) Prin toate aceste atacuri şi dezinformări, probabil comandate, se încearcă inducerea unei atitudini ostile faţă de Biserică, instituţia care se bucură constant de cea mai mare credibilitate din partea atât a românilor din ţară, cât şi a celor 10 milioane de români din afara graniţelor ei.”

Anunțuri

5 gânduri despre „Sunt un amator. Aşa să îmi ajute Dumnezeu

 1. Știi replica aia din filme cu gangsteri: „It’s nothing personal”?

  Patriarhia a cam luat obiceiul să răspundă pe același ton și cu aceleași expresii oricărui material din presă nu tocmai măgulitor pentru BOR. „Lipsă de documentare”, „amatorism”, „neprofesionalism”, „manipulare”, „dezinformare”, „tendențios”, „calomnie”, „informații mincinoase” – toate sunt deja fraze standard. Mai că-mi bine că cred că au un template pe care l-au completat doar cu numele tău și titlul articolului. Același șablon l-au folosit, de exemplu, pentru comunicatele referitoare la ASUR (în problema icoanelor în școli sau a Catedralei), TVR (vizavi de reportajul „Averea Bisericii”) ș.a.m.d.

 2. E posibil să fie 10 milioane de români în afara ţării. Dar 10 milioane de ortodocşi cu grad ridicat de încredere în Corporaţia Ortodoxă Română? Mă îndoiesc sincer.

 3. si tu, alex, privesti doar din afara! daca patrunzi in lumea lor, ceea ce vezi sau afli depaseste chiar si imaginatia ta marcata probabil de cele 14 articole-ancheta. dar tu poti vorbi, eu nu… si cate as mai avea de spus! mai rau ca pe vremea securitatii! spiritul crestin ortodox a cam disparut din biserica romaneasca, faptele bune sunt aproape infime si acelea facute de preoti cu mare har, vezi parintele tanase, si nu induse sau patronate de biserica.

 4. Felicitari pentru anchete. In BOR este mai multa mizerie decat ne putem imagina. Voi ramane aproape de tine pentru a te ajuta sa creezi un curent de opinie care sa duca la schmbarea atitudinii statului fata de Biserica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s