Eroina Georgeta din Piaţa Universităţii

Protestul celorlalţi. Undeva pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, o femeie mică de statură face ceva neobişnuit. Păzeşte câteva bucăţi de pavaj pe care le-a strâns grămadă şi încearcă să le ascundă de privirile celorlalţi. Sunt muniţiile  desprinse de huligani, care rămăseseră încă nefolosite. Pe femeie o cheamă Georgeta Fănescu, are 58 de ani, şi a lucrat o viaţă muncitoare la Electroaparataj. De două ore păzeşte mormanul cu băcăţi de pavaj care, o dată aruncate ar fi putut omorâ un om pe loc. Mică de statură,dar arpigă la vorbă, Georgeta a reuşit să ascundă muniţia timp de două ore până când a reuşit să le treacă dincolo de cordonul de jandarmi. „Nu am vrut să le ia diversioniştii. Noi am venit să ne spunem crezul, nu să ne batem cu jandarmi”. Crezul ei e scurt şi nu e complicat. „Vreau o viaţă mai bună”.

Protestul unora. Coloane de mansifestanţi se preling pe trotoare pe lângă cordoanele de jandarmi aliniata ordonat pe Bulevardul Brătianu, din zona Unirii. La un moment dat un individ vine pe stradă cu un drapel cu Uniunea Europeană. Îl pune jos şi urinează pe steag în văzul tuturor. Bărbatul, la vreo 35 de ani rânjeşte tâmp. E mândru.  Îl saltă jandarmii. I-o scutură jandarmii, cum ar veni. Nu mai apucă să îşi vâre scula de protest înapoi în pantaloni. Undeva mai în spate un bărbat defilează cu jumătate de scut recuperat de la jandarmi. Pradă de război. Şi el e mândru. „Sunt talibaaan”, strigă victorios fluturându-şi prada de război. Omul nu e taliban. E un revoluţionar cu certificat, nemulţumit că a rămas fără pomana guvernamentală.

Dincolo de imaginile surprinse de camerele de filmat un contrast mai puţin vizibil s-a conturat aseară în stradă. Protestul unora care au furat protestul celolrlaţi. Câteva portrete.

Anunțuri

Un gând despre „Eroina Georgeta din Piaţa Universităţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s