Zăpada, praful din ochi. Ce se întâmplă cu adevărat în România când iarna ninge cu ninsoare

Altceva se întâmplă în România când iarna ninge cu ninsoare.

Se împlinesc zece zile de când România nu îşi revine din şocul ireal că iarna ninge. Televiziunile o ard continuu pe galben pentru că nişte băieţi  de la Guvern le tot alimentează cu combustibil azvârilit din cadrul unor întâlniri adhoc, din mijlocul unor cercuri de creaţie, numite generic comandamente de iarnă.

Şi, deşi  iarna nu-i ca vara, iarna din 2014 este totuşi fix ca iarna. Şi  ca cea din 2013, şi ca cea din 2012. Şi atunci au fost zeci de localităţi izolate, case sub zăpadă, reporteri viscoliţi în microfoane şi în oase.  Spre exemplificare, mai jos o ilustrată din „Iadul Alb” sezonul 2012. Aşa arăta ecranul televizorului fix acum doi ani, în ianuarie 2012.

patura ninsoare

Cum ar veni,  aşa ninsoare, maică, am mai prins la viaţa mea. Chiar aproape în fiecare an. Şi atunci ce se întâmplă cu adevărat în România când iarna ninge cu ninsoare? În vreme ce băieţii ăia de la comandament zbiară, în această perioadă, pe şoptite, s-au petrecut lucruri cu adevărat revoltătoare.

1.Miercuri, 23 ianuarie, în a doua zi de cod portocaliu şi aproape roşu, Guvernul a iertat de datorii de 500.000.000 dolari pe care compania kazahă Rompetrol.  Nu ştiu care e scorul la şpagă zilele astea, mai ales pe aşa zăpadă,  dar cred că la aşa sumă cu ditămai duiumul de zerouri, ciubucul trebuie să fi fost dolofan ca  Moş Crăciun. Această jumătate de miliard de dolari, dacă ar fi ajuns la bugetul statului, ne-ar fi scutit pe noi toţi de noua acciză la combustibil pe care trebuie să o plătim de anul acesta pe motiv că nu are statul bani.

2.Joi, 29 ianuarie, ziua în care s-a instaurat a doua oară codul roşu, pe site-ul Minsiterului de Finanţe s-a strecurat tiptil-tiptil un proiect prin care ministrul de finanţe Chiţoiu îşi legaliza lui însuşi o şpagă. Mai exact îi obligă pe toţi cei care au firme, vreo jumătate de milion de români, să mai plătească nişte bani către alţi băieţi deştepţi dintr-o Cameră a Consultanţilor Fiscali, înfiinţată chiar de ministrul Chiţoiu.

Toate aceste evenimente de mai sus s-au topit rapid în  agitaţia din comandamentul de iarnă. Ninge, ninge, de trei ori, ninge!

Ieri, în Constanţa, a fost cod roşu de ninsoare. Tot ieri, pe la prânz, în oraşul lui Mazăre  ploua liniştit. În manualele jurnalistice se spune că singura ştire cu adevărat obiectivă e ştirea meteo. Se pare că noi până şi vremea am început să o şparlim. Baba din autobuz care urlă „Viol!” tocmai ca nepotul să poată buzunări nestingherit călătorii, baba care-şi smulge teatral părul din cap, e astăzi identificată:  baba Dochia.

Dacă zece zile de ninsoare în România au blocat un întreg Guvern,  vă daţi seama cât de obosit şi trebuie să fie prim ministrul finlandez ? Mă gândesc serios că la noi, pe lângă pomelnicul de ministere nou-nouţe şi nenumărate, ar trebui înfiinţat separat încă unul: Minsterul Zăpezii. Iar dacă simţim că la primăvară vor fi ceva probleme cu înverzirea scaieţilor să facem şi un Minister al Înmuguririi. Afacerilor.

Poimâine intră în vigoare un alt cod cu adevărat roşu, ca sângele: noul Cod Penal. Aici, în acest cod roşu de neprinsoare,    infracţiunile de corupţie sunt pedepsite mai blând. Să nu mai dea tare, că îi juleşte. Deja de anul trecut încoace au fost juliţi  sau au aflat că sunt pasibili a fi juliţi pe motive de corupţie următorii: Adrian Năstase, fost prim ministru, Liviu Dragnea, vicepremier, Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului Finantelor Daniel Chitoiu(iarăşi el!), Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, Tudor Chiuariu, fost minstru al Justiţiei, Monica Iacob Ritzi, fost minsitru al Tineretului. Ce nu ştiu ei este că  în vreme ce ei fac pârtie şmechereşte, sub ţara asta îngheţată sub zăpada din mintea lor, arde mocnit, de 23 de ani, revoluţia celor ce aşteaptă  primăvara.

PS 1. Ora 16.30. Relu Fenechiu, fost minsitru al Transporturilor,  tocmai a primit mandat de 5 ani la Jilava. Decizie definitivă.

PS 2. Ora 19.00. Comandament de iarnă la Guvern

Anunțuri

3 gânduri despre „Zăpada, praful din ochi. Ce se întâmplă cu adevărat în România când iarna ninge cu ninsoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s