Olimpica și popa. Când vom condamna si preoți pentru malpraxis?

Excesul este măduva din oasele  României. Dar nu trebuie să citeşti pe bloguri această banalitate, o poţi descoperi pe strada ta.

Sigur şi pe strada ta hipermarketul  e gard în gard cu supermarketul care e gard în gard cu gigamarketul. Românului îi palce să bage la burdihan de să-i crape buricul. Dă-i cu pastramă, dă-i cu mici,  dă-i cu bere, dă-i cu 2,5l  la preţ de 2 l, dă-i cu votcă, dă-i cu 1+1 gratis, dă-i cu vin la 5l, 10l,15l, dă-i cu una, dă-i cu alta, dă-i cu leul, dă-i cu banul, până crapă burdihanul .”Iiiihaaa! Bun a mai fost”. Exces.

Sigur şi pe strada ta găseşti  farmacie lângă farmacie. Asta pentru că românului i-a plesnit pipota de prea multe oferte, si-a omorat ficații cu toate porcăriile din super magazine şi acum trebuie să-şi toarne pastile, că doare. Așa că  dă-i cu duodenal acut, dă-i cu plămânal acut, dă-i renal acut, inimal acut, dă-i cu cu una, dă-i cu alta, dă-i cu hapul până crapă capul. Exces.

Sigur şi pe strada ta  găseşti bancă lângă bancă lângă bancă lângă bancă. Asta pentru că românul iși dă seama prea târziu că de fapt nu are bani pentru niciunul din excesele de mai sus. Nici de prea multă băutură, nici de prea multă mâncare, nici de pre multe pastile să trateze preamulta mâncare și băutură. Așa că se prea mult împrumută. Exces.

 Sigur şi pe strada ta găseşti biserică lângă biserică. Asta dintr-un motiv simplu de înţeles: acolo unde e loc de excesul maţului e spaţiu destul şi pentru excesul duhului.

O fată olimpică a dispărut săptămâna trecută. A fugit de acasă la mănăstire. Duhovnicul ei a ştiut tot timpul de intenţiile fetei, dar nu  a anunţat părinţii.  Acestea sunt momentele în care ar trebui să reflectăm la faptul că am ajuns să avem astăzi  în şcoală ore de religie încă de  la şase ani.Anul trecut în timpul unei documentări pe teren pentru o investigaţie pe tema afacerilor pe care le are Biserica cu Statul am găsit într-o grădiniţă un „Îndrumar de spovedanie”. Priviţi cum sună acest material didactic:

indreptar spovedanie

Aceste paragrafe arată exact modul înapoiat, preistoric, în care Biserica vede să facă educaţie. Există vreun studiu ştiinţific privind impatul pe care le au lecţiile de religie asupra copiilor? Ar trebui să existe un asemenea studiu?

Am întîlnit mulţi preoţi cu har, oameni fenomenali lângă care ai avea de învăţat o viaţă, dar acei oameni au meritul că s-au instruit permanent singuri şi nu sunt  neapărat rezultatul unui sistem de educaţie din sânul Bisericii. În sistemul medieval în care se închide Biserica Ortodoxă Română, mulţi preoți pur şi simplu sunt  depăşiţi de societate şi de propriile cunoştinţe.

Omenirea a evoluat continuu în ultimii 2000 de ani şi în toate domeniile. Matematica a evoluat, fizica a evoluat, medicina a evoluat. Am văzut Înaltpreasfinţi care fug la clinicile din Austria la cel mai  mic junghi în cur pentru că acolo găsesc aparatură de ultimă generaţie,  ultrasunete şi lasere. Nu i-am văzut să se limiteze cu smerenie la ce s-a descoperit pe vremea lui  Hipocrat, când se lucra pe bojogi cu  bomfaierul şi bărdiţa.

Și atunci de ce învățămintele unora din aceşti preoți nu evolueaza o data cu vremurile? De ce în învățămintele lor bărbatul încă are dispensă să-și caftească femeia care oricum ar trebui să dispară din peisaj trei zile pe lună fiindcă e „murdară”.

Dacă preoţii lucrează cu mintea omului, de ce nu se introduc în facultăţile de teologie  cursuri intensive de psihologie. Şi mai ales de psihologie infantilă. Unei fetiţe de 16 ani cu o viaţă în faţă şi cu un viitor promițător nu poţi să îi bagi aceeaşi placă pe care o bagi unei babe vesele că mâine are să dea colţu , că va ajunge în Rai și va scăpa de  reumatism.

Istoria ne-a arătat că Biserica nu poate controla o societate dacă nu subjugă conștiințe de la vârste fragede. În perioada de control absolut al ei, școlile erau înființate chiar în mănăstiri. Astăzi pare să asistăm la un contraatac. Cu zeci de ore de religie, școlile par să se transforme cu totul în mănăstiri.

„Nu cumva ai privit cu placere la împreunarea animalelor, câini pisici sau altele?”, ne întreabă îndrumarul de spovedanie, indiferent de vârstă.

Ce se va alege de generaţiile crescute din prima zi de grădiniță cu frica de ” nu cumva”-urile din îndreptarul de spovedanie şi cu teamă de Dracu. Ori nu cumva chiar asta se şi doreşte: o viitoare societate  gata oricând, indiferent de notele obţinute, de olimpiadele câştigate , să-şi abandoneze prăvălia,  şi să fugă la mănăstire să-şi doneze averea şi viaţa.

Anunțuri

5 gânduri despre „Olimpica și popa. Când vom condamna si preoți pentru malpraxis?

 1. Ai impresia ca medicina ,cercetarea …apartin exclusiv „iluminismului”?
  Nicolae Paulescu , Ana Aslan, Louis Pasteur , Thomson Kelvin, Robert Boyle ….si multi altii, erau ateo-iluministi? Ce minte ai, probabil ti-a dereglat-o Pavel Corut cand se juca de-a „atacurile energetice”.Pana acum nu am auzit nici un ATEU bolnav de diabet, sa refuze insulina ca a fost descoperita de un om de stiinta credincios:)))

  Paulescu (descoperitorul insulinei), spunea:
  „A demonstra existenta unei cauze prime a vietii, imateriala, unica si infinit-inteleapta; iata limita sublima la care ajunge fiziologia. Aceasta cauza prima este Dumnezeu”.
  Paulescu le vorbea studentilor despre Legea iubirii, despre Biserica lui Hristos, despre Jertfa euharistica.

  PS:Presa nu scapă un prilej de a ataca Ortodoxia, da vina pe religia străbună pentru toate relele din lume.
  Intuiesc ca acest caz o sa fie folosit de catre sectanti pe post de munitie impotriva Ortodoxie.
  Mai ales in contextul in care religia se vrea inlocuita cu etica dosistilor!:))))

 2. Nu zice nimeni sa nu-ti iubesti aproapele! Nu zice nimeni sa furi! Nu zice nimeni ca religia ortodoxa nu e buna! DOAR se atrage atentia asupra EXCESELOR! Despre asta e vorba in articol. Domnule MIhailandrei, ti-ar place ca, copilul tau sa citeasca acest indrumar de spovedanie fie si la 10 ani? Tata! ce este aia Onanie?
  Mi se face greata ca unii dau cu comentul ca sa se afle in treaba. Doresti sa aperi biserica? Da banii tai pe mâna preotilor sau da haine si mancare la saraci. Dar sa nu dai de stire ca e pacat si asta…

   1. Si cu ce te deranjeaza? Nu sunt si ei oameni? De ce te intereseaza ce fac in dormitor? Pe ei [ca si pe mine] nu ii intereseaza flacarile iadului 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s