Ardelenii, ungurii și teroriștii

E normal să privim cu suspiciune operațiunea SRI cu arestarea atentatorului din Covasna. E mai la îndemână să acuzăm o instituție, decât să o lăudăm. Eu, ca jurnalist, nu cred că am scris vreodată ceva de bine despre vreo administrație, minister sau serviciu. Dar e bine să avem și argumente când luăm o treabă cât se poate de serioasă la mișto. Altul decât: „sigur e o manevră de PR a SRI că l-au ridicat pe ungur fix de ziua României”. Păi sigur că momentul e bun pentru PR. Dar nu credeți că o bombă pusă de ziua românilor era o mișcare bună de PR și pentru extremiștii maghiari de la ”64 de Comitate”? Și că SRI a trebuit să aștepte chiar ziua faptei pentru a strânge suficiente probe care să-l înfunde pe împricinat?
Văd alții pe Facebook că iau de bună mai degrabă ce zic liderii extremiștilor, decât ce zic autoritățile. O atitudine de solidarizare cu infractorul cum nu prea vezi pe la noi. Nu țin minte ca în cazul violatorilor de la Vaslui să creadă cineva varianta prietenilor violatorilor, cum că nu a fost viol ci sex surpriză. Așadar crede mai degrabă ce zic prietenii extremistului. Nu a fost bombă, cu artificii-surpriză. Nu ne otrăvim noi cu informații oficiale care vorbesc de „400 de materiale explozive din categoriile II și III” și ”un dispozitiv pentru declanșarea de la distanță a explozibilului”. Păi văd că maghiarul era pus pe chef mare să sărbătorească taman ziua de 1 Decembrie. Mai ales că ,din pozele de pe Facebook, lui îi place să sărbătorească, mai ales personalitatea lui Horthy, dictatorul găsit responsabil în 1940 pentru copii decapitați cu baioneta în mijlocul satului, din simplul motiv că erau români.
Alții spun că e o „gogoașă SRI” că era imposibil un atentat la adresa românilor la Târgu Secuiesc, că acolo nu sunt români. Ok, nu sunt români, sunt etnici maghiari care au tot dreptul să sărbătorească ziua României, că e și țara lor. Credeți că, dacă ar fi adevărat atentatul extremiștilor, ar fi avut vreo aceștia vreo remușcare dacă ar fi omorât maghiari cu tricolorul în mână. Ați văzut teroriști ISIS plângând după musulmanii omorâți în Liban sau Turcia?
Băieții ăștia demenți până la extremă au un prieten de nădejde chiar lângă noi, un membru UE. E Ungaria lui Orban. Știțați că un deputat UDMR este păzit cu strășnicie de Budapesta ca să nu ajungă în mâinile autorităților din România care au decis de jumătate de an arestarea lui? Mai știe cineva ceva de Marko Attila? Ultima oară știu că era bine-mersi și compunea poezii pe Facebook. Artificierul nostru avea prieteni în Parlamentul Ungar. Ce o fi fost în mintea lui? Ce garanție am avea că el și alții ca el nu sunt convinși că orice ar face aici, ar putea scăpa nepedepsiți la nici o sută de kilometri distanță, peste graniță.

Un gând despre „Ardelenii, ungurii și teroriștii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s